Minta Kerajaan Berhenti Membungkam Rakyat Malaysia.

War--warkan

EKSPRESI KAMI ADALAH IDENTITI KAMI. 

Ini adalah bagaimana kita berkomunikasi dengan dunia, bagaimana kita saling belajar tentang diri kita sendiri. Ekspresi adalah keseronokan, pengetahuan, penemuan. Begitulah cara kita berkongsi kegembiraan, bersedih dan sembuh. Ini adalah bagaimana kita mencari keadilan dan bagaimana kita mencipta dunia yang kita mahukan.

Tetapi apa yang berlaku apabila kemampuan kita untuk mengekspresikan diri kita dibatasi? Bilakah pilihan dan pengalaman kita ditapis? Apabila lirik dihapus dari lagu, filem yang dicincang, cerita yang tidak pernah diceritakan, karya yang tidak disusun, berita yang tidak dicetak, laman web tidak dapat diakses; ketika tarian rakyat nenek moyang kita tiba-tiba dianggap tidak sesuai dan mural yang kita lukis terlalu ‘sensitif’ untuk dilihat? Siapakah kita ketika kita tidak dapat bebas – berfikir, merasa, untuk mengekspresikan diri?

Kita mendiamkan diri. Kita menahan diri. Kita berhenti mengemukakan soalan. Kita bergelut untuk menerima idea yang berbeza. Kita gagal memahami satu sama lain, untuk memahami sepenuhnya diri kita.

Kita menyekat kegembiraan diri. Kita semakin takut dengan idea dan budaya dan orang yang berbeza daripada kita. Kita berhenti mempertanggungjawabkan pemimpin kita yang terpilih.

Kita membiarkan keganasan dan ketidakadilan berlaku.
Kita telah ditapis. Kita telah diharamkan. Kita telah dibungkam.

Namun, kita tidak seharusnya diperlakukan sedemikian.

Jangan berdiam diri.

janganberdiam
diri

MALAYSIA, Hentikan

Sekatan Kebebasan Bersuara

Setiap orang berhak mencari, menerima dan menyampaikan maklumat dan idea tanpa berperasaan takut atau diganggu. Hak untuk kebebasan bersuara penting untuk peningkatan diri dan maruah setiap individu, dan penting untuk memenuhi hak asasi manusia yang lain.

Desak Malaysia untuk menghapuskan undang-undang dibawah yang menyekat kebebasan bersuara:

Akta Hasutan – Undang-undang yang paling sering digunakan untuk membungkam pembangkang. Kerajaan mempertahankan Akta Hasutan dengan alasan bahawa ia melindungi keselamatan negara, ketertiban umum dan prinsip moral, dan mengekang tindakan fitnah. Seseorang yang didapati bersalah kerana menghasut boleh dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun, denda RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Undang-undang Komunikasi dan Multimedia (Seksyen 233) – Undang-undang ini mengawal selia industri komunikasi dan multimedia, namun Seksyen 233 mengkriminalisasi kandungan dalam talian yang dianggap “lucah, tidak senonoh, palsu, bersifat mengancam atau menyinggung perasaan.” Undang-undang yang terlalu kabur ini telah dikenakan ke atas semua orang dari pemuzik Namewee untuk video YouTube beliau kepada laman web Sarawak Report yang menyebarkan maklumat berkaitan 1MDB.

Akta Penapisan Filem – Memiliki, mengedarkan atau menayangkan filem yang belum diluluskan oleh Lembaga Penapisan kerajaan adalah kesalahan jenayah yang boleh dihukum denda hingga RM30,000 dan / atau penjara tiga tahun. Walaupun generasi Netflix dapat menarik nafas lega kerana perkhidmatan penstriman tidak tertakluk kepada undang-undang tersebut, kandungan yang disiarkan di TV, pawagam, bahkan tayangan peribadi, mesti diluluskan terlebih dahulu oleh Lembaga Penapisan tersebut.

Akta Mesin Cetak dan Penerbitan – Akta ini memberikan kerajaan kuasa yang besar ke atas surat khabar dan lain-lain syarikat penerbitan. Secara mutlak, kuasa memberi atau menarik balik lesen atau permit kesemua syarikat media cetak tertakluk kepada budi bicara menteri dalam negeri.

SEBARKAN PETISYEN

SEMUA
ITEM KHUSUS
TV/FILEM
TEATER
PERHIMPUNAN
BUKU
SENI VISUAL
MEDIA
MUZIK
LAIN-LAIN
mak yong-01

KELANTAN MELARANG MAK YONG (1998 -2019)

ITEM KHUSUS

Pada tahun 1998, tarian dan persembahan tradisional seperti menora, wayang kulit dan main puteri secara rasmi dilarang di Kelantan dan dianggap "tidak Islamik." Pada tahun 2019, larangan tersebut dicabut, tetapi hanya jika persembahannya mematuhi Syariah. Pelakon Mak Yong wajib menutup aurat, memisahkan lelaki dan wanita di atas pentas dan penonton dan membuang sebarang unsur pemujaan dalam persembahan. Pengkritik dalam masyarakat sivil dan masyarakat seni menyuarakan penentangan terhadap kekangan agama yang berlaku dalam penghapusan larangan tersebut.

banglasia-01

BANGLASIA 2.0

ITEM KHUSUS

Rapper Cina Malaysia Namewee tidak asing lagi dalam kontroversi. Komedi Banglasia pada tahun 2014 menggambarkan rakyat Malaysia dari pelbagai bangsa bersatu dengan pekerja Bangladesh untuk mempertahankan negara daripada penceroboh fiksyen. Bertentangan dengan nada filem yang ringan dan jalan cerita yang tidak sopan, sensor melarangnya, menegaskan filem itu mempromosikan gaya hidup homoseksual dan "mengejek isu keselamatan negara." Pihak berkuasa menunjukkan 31 adegan terpisah yang disifatkan sebagai tidak sesuai, dan filem itu dilarang selama-lamanya. Kemudian, setelah pemotretan semula kecil dan tujuh adegan dipotong, Banglasia akhirnya dianggap dapat diterima oleh lembaga penapisan dan larangan itu dicabut. Ia dilancarkan ke bioskop enam tahun setelah debutnya sebagai Banglasia 2.0 pada Februari 2019.

denise-01

KONSERT DENISE HO

ITEM KHUSUS

Konsert penyanyi Hong Kong Denise Ho di Malaysia, yang merupakan sebahagian daripada jelajah dunia Dear Self, Dear World, dijadualkan pada bulan April 2018. Namun, ikon Cantopop, yang secara terbuka gay, ditolak izin kerja yang diperlukan untuk penampilannya. Menurut Ho dalam catatan Facebook, pemerintah mengatakan penolakan itu disebabkan oleh peranan aktifnya sebagai penyokong komuniti LGBTI. Surat penolakan rasmi sedikit lebih diplomatik, dengan mengatakan bahawa "sejumlah masalah perlu ditangani jika artis dibawa untuk persembahan di negara ini."

faizal tahir-01

FAIZAL TAHIR

ITEM KHUSUS

Semasa siaran langsung pada tahun 2008 di 8TV, penyanyi rock Faizal Tahir menanggalkan bajunya, yang memperlihatkan lambang "S" yang diilhamkan oleh Superman. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melarang kedua-dua Faizal dan 8TV untuk membuat persembahan secara langsung selama tiga bulan.

zoolander-01

ZOOLANDER

ITEM KHUSUS

Komedi popular Ben Stiller mengenai industri pemodelan lelaki penuh dengan sebutan, watak zany dan plot yang tidak masuk akal, yang melibatkan pembunuhan Perdana Menteri Malaysia. Walaupun humor yang jelas dan kenyataan bahawa perdana menteri fiksyen itu bertahan, filem tahun 2001 dilarang ke pawagam tempatan, tetapi telah banyak dilihat tanpa melihat.

ahmad fuad

"PADA AKHIRNYA,SENI TIDAK PENTING" - AHMAD FUAD OSMAN

ITEM KHUSUS

Setelah dipamerkan selama berbulan-bulan, empat karya seni dari pameran seniman kontemporari 2020 di Galeri Seni Nasional tiba-tiba dikeluarkan setelah ahli dewan galeri mengadu hal itu. Salah satu kepingan itu memuatkan poster Anwar Ibrahim sementara yang lain adalah pemasangan yang menggambarkan babi. Artis itu marah dengan penapisan pertunjukan yang diterima dengan baik, yang telah diperpanjang selama sebulan, dan setelah mendapat teguran dari orang ramai, galeri mengembalikan seni yang disensor.

wall street-01

THE WOLF OF WALL STREET

TV/FILEM

Walaupun diduga didanai dengan dana 1MDB, komedi gelap Martin Scorsese 2013 mengenai seorang peniaga Wall Street yang korup dilarang ironis di negara ini kerana penggunaannya tidak senonoh dan penggambaran seks dan penggunaan dadah.

hustlers-01

HUSTLERS

TV/FILEM

Filem AS 2019, yang dibintangi oleh Jennifer Lopez dan Constance Wu, mengikuti kisah kehidupan sebenar sekumpulan pekerja kelab strip di New York yang membius dan mencuri dari pelanggan Wall Street mereka selepas krisis kewangan 2008. Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPF) mengatakan bahawa pada saat ia telah memotong adegan, kebanyakannya kerana kebogelan, tidak akan ada banyak filem yang tersisa.

daredevil-01

DAREDEVIL

TV/FILEM

Gambaran Ben Affleck pada 2003 tentang superhero buta dilarang kerana pihak berkuasa bimbang kanak-kanak akan menyembah seorang pahlawan dengan perkataan "syaitan" dalam namanya.

New Village-01

THE NEW VILLAGE

TV/FILEM

Pengarah Wong Kew Lit menyifatkan The New Village sebagai sebuah filem apolitik, sebuah kisah cinta yang disusun di sebuah perkampungan baru Cina di Tanah Melayu kolonial dan penapisan dipersetujui — Lembaga Penapisan Filem meluluskan pelepasan komersial filem itu tanpa potongan pada tahun 2013. Tetapi ketika konservatif kedai media mendakwa filem itu mempromosikan komunisme, pemerintah menolak persetujuannya. Nasib The New Village tidak diketahui selama beberapa tahun, sehingga pada tahun 2015, ketika pemerintah mengesahkan bahawa filem itu tidak akan dibenarkan untuk ditayangkan. Antara sebab mengapa: "Filem ini sama sekali tidak menggambarkan keganasan yang dilakukan oleh gerila [komunis], tetapi menggambarkan kekerasan yang dilakukan oleh Inggeris," kata Kementerian Dalam Negeri ketika itu.

muallaf-01

MUALLAF

TV/FILEM

Muallaf mengikuti kisah dua saudara perempuan Melayu yang meninggalkan rumah untuk melepaskan diri dari bapa mereka yang kasar, dan kemudian menjalin hubungan rapat dengan seorang guru sekolah Cina yang berasal dari agama Kristian. Filem Yasmin Ahmad tahun 2007 mendapat kritikan hebat dari pihak berkuasa Islam bahkan sebelum ditayangkan, ketika terungkap bahawa pelakon utama Sharifah Amani mencukur kepalanya untuk adegan dalam filem itu. Titik konflik lain juga berlaku di sepanjang garis agama, termasuk pemandangan di mana seorang imam Katolik menyamakan pakaian muslim dengan kebiasaan seorang biarawati. Setelah Yasmin Ahmad meninggal dunia pada bulan Juli 2009, Muallaf disetujui untuk dibebaskan secara umum, tetapi dengan dialog tertentu diredam.

dukun-01

DUKUN

TV/FILEM

Dilarang secara rasmi pada bulan Disember 2006, filem seram pengarah Dain Said, Dukun menghabiskan hampir sebelas tahun di rak sebelum akhirnya ditayangkan pada bulan April 2018. Lembaga Penapisan Filem Nasional menganggapnya menyinggung perasaan ahli keluarga orang yang terlibat dalam kes ini. Dukun memperincikan siasatan pembunuhan ahli politik oleh bomoh atau dukun. Ia dipercayai berdasarkan kisah sebenar Mona Fandey, bekas penyanyi yang kemudian menjadi bomoh dan disabitkan atas pembunuhan ahli politik Mazlan Idris di 1993. Tidak ada alasan rasmi yang diberikan kerana filem ini ditangguhkan.

power rangers-01

MIGHTY MORPHIN POWER RANGERS

TV/FILEM

Rancangan televisyen yang popular di seluruh dunia untuk kanak-kanak ditayangkan kerana alasan yang sangat mudah: perkataan "morphin," pendek untuk morfing, boleh menjadi keliru untuk morfin, candu.

komunis-01

LELAKI KOMUNIS TERAKHIR

TV/FILEM

Walaupun judulnya, dokumentari muzik penulis dan pembuat filem Amir Muhammad bukan mengenai Chin Peng atau bahkan komunisme, tetapi penjelajahan kehidupan kontemporari di bandar-bandar yang pernah dihuni pemimpin komunis itu, dengan beberapa nombor muzik aneh dilemparkan di antara pemandangan. Walau apa pun, tajuk dan premis filem tahun 2006 sudah cukup untuk memicu kempen media yang menggesa filem tersebut sebagai usaha untuk menghidupkan kembali komunisme. Walaupun telah disetujui oleh Lembaga Penapisan Filem, Lelaki Komunis Terakhir kemudiannya dilarang oleh Kementerian Dalam Negeri. Pada tahun 2018, usaha dilakukan untuk menayangkan filem itu di festival seni tetapi pemerintah tidak menyetujuinya.

Georgetown-01

SEX IN GEORGE TOWN CITY

TEATER

Walaupun tidak ada adegan seks yang sebenarnya, judul drama Fa Abdul Sex in George Town membangkitkan khayalan kumpulan konservatif, yang melakukan tunjuk perasaan dan membuat banyak laporan polis. Drama ini adalah koleksi 10 sandiwara yang menyentuh masalah sosial seperti hubungan antara kaum, rasisme dan perselingkuhan, tetapi pengkritik tidak dapat melewati tajuk dan poster promosi, yang menggambarkan pasangan di tempat tidur bersama. Dalam permintaan maafnya, Fa Abdul menyatakan sentimen yang mungkin dirasakan oleh banyak seniman di Malaysia berikut: "Bukan niat saya untuk menyinggung perasaan sensitiviti agama atau budaya, tetapi dalam industri kreatif, kejadian seperti itu tidak dapat dielakkan." Drama ini akhirnya dibenarkan untuk diteruskan setelah penukaran nama menjadi Love in George Town dan memulakan pertunjukan habis.

streetcar-01

A STREETCAR NAMED DESIRE

TEATER

Setelah tinjauan akhbar pada drama 1993 dikritik pelakon Ramona Rahman, seorang Muslim, yang dalam peranannya sebagai Stella, mencium pelakon lelaki, DBKL mengarahkan penerbit untuk membuang beberapa adegan dan melarang hubungan fizikal yang erat antara watak-watak di atas panggung. Ini juga menyebabkan syarat untuk DBKL menonton pratonton penuh semua persembahan sebelum izin diberikan.

vagina monologue-01

VAGINA MONOLOGUES BY FIVE ARTS CENTRE (2002)

TEATER

Sebuah adaptasi Malaysia dari drama terkenal Eve Ensler, Vagina Monologues, ditayangkan di Malaysia pada Januari 2002, diarahkan oleh Hari Azizan dan dihasilkan oleh Five Arts Center dan The Actors Studio Theatre. Pembikinannya dimainkan secara penuh tetapi ditolak izin dari DBKL untuk melanjutkan perjalanan. Surat keluhan telah dikirimkan kepada DBKL dari badan agama di Kedah yang mengkritik sifat seksual permainan ini, serta beberapa bahagian yang menyentuh agama Islam

kelantan banned-01

GIRLS ABOVE 15 BANNED FROM PLAYS IN KELANTAN

TEATER

Pada tahun 1991, kerajaan negeri Kelantan melarang gadis-gadis Muslim berusia di atas 15 tahun untuk menyertai persembahan seni dan budaya di negeri ini. Menurut Menteri Besar negeri itu ketika itu, Nik Aziz Nik Mat, "Kemasukan peserta wanita dalam penampilan budaya adalah tidak Islamik dan harus dihentikan."

election day-01

ELECTION DAY

TEATER

Pada tahun 2004, DBKL menolak izin untuk mengadakan Hari Pemilihan Huzir Sulaiman melainkan mengeluarkan kata-kata tertentu, termasuk "Anwar Ibrahim," "Hidup Mahathir," dan uh, "Penjaga Farmasi" Para produser mematuhi tetapi dengan tidak sengaja menyisipkan glosari kata-kata asli dan penggantinya di luar teater.

face of adversity-01

COURAGE IN THE FACE OF ADVERSITY

PERHIMPUNAN

Pelajar di Taylor's University merancang kempen kesedaran awam LGBT dengan tema di atas pada tahun 2017 tetapi dibuat untuk membatalkan susulan tunjuk perasaan oleh kumpulan Islam konservatif. Universiti mengeluarkan kenyataan yang menjauhkan diri dan membatalkan acara tersebut.

refugee-01

'GAMBAR PELARIAN' OLEH CHIN SAN SOOI

TEATER

Pertunjukan 1980 tentang orang perahu Vietnam ditolak izin persembahan oleh DBKL dengan alasan bahawa "memalukan diplomatik kepada pemerintah." Malaysia kemudian dikritik kerana memperlakukan pelarian Vietnam yang tiba di negara itu.Pada tahun 1986, izin persembahan diluluskan untuk pertunjukan tersebut dan ia dipentaskan, tanpa insiden, di KL dan Ipoh.

womens march-01

PERARAKAN WANITA 2019

PERHIMPUNAN

Diadakan bersempena dengan Hari Wanita Antarabangsa, perarakan itu merangkumi tuntutan untuk mengakhiri keganasan berdasarkan gender hingga larangan perkahwinan anak. Kemarahan dari kumpulan konservatif, bagaimanapun, hanya tertumpu pada penyertaan aktivis hak LGBT dan sekutunya. Yang memalukan, pemerintah, bukannya mempertahankan kebebasan bersuara, menyiasat penganjur perarakan di bawah Akta Hasutan. Tidak ada tuduhan yang akhirnya diajukan, tetapi kejadian itu menggambarkan tantangan yang terus dihadapi oleh aktivis hak asasi manusia walaupun ada perubahan dalam pemerintahan. Beberapa bulan sebelumnya, pemerintah mengingkari keputusan mereka untuk mengesahkan Konvensyen Antarabangsa PBB tentang Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

seksualiti merdeka-01

SEKSUALITI MERDEKA

PERHIMPUNAN

Festival Seksualiti Merdeka ditubuhkan pada tahun 2008 untuk meraikan kepelbagaian seksual dan hak jantina di Malaysia. Melalui filem, drama, seminar dan bengkel, acara tersebut mempromosikan hak asasi manusia dan masyarakat LGBT. Dengan setiap edisi, acara kecil namun bersemangat semakin meningkat, sehingga pada tahun 2011 ketika polis melarang kegiatannya yang berkaitan dan mengancam akan menangkap sesiapa yang menentang larangan tersebut. Pihak berkuasa berpendapat bahawa festival itu "boleh menimbulkan ketidakharmonian, permusuhan dan mengganggu ketenteraman awam," sebagai justifikasi larangan tersebut.

bersih-01

BERSIH KEMEJA-T KUNING

PERHIMPUNAN

Dalam paparan terang-terangan keterlaluan pemerintah, menjelang demonstrasi Bersih 4 pada tahun 2015, Menteri Dalam Negeri ketika itu, Zahid Hamidi menggunakan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan kontroversial (PPPA) untuk melarang pakaian berwarna kuning dan yang mengandungi kata-kata "Bersih 4 . " Kumpulan reformasi pilihan raya telah menjual kira-kira 35,000 kemeja-T dan mengumpulkan dana sebanyak RM2 juta, yang menunjukkan sokongan orang ramai untuk demonstrasi yang akan datang, tetapi larangan itu bermaksud bahawa sesiapa yang menghasilkan atau mengedarkan kemeja Bersih boleh menjalani hukuman penjara hingga tiga tahun. Namun, orang ramai tetap menantang, ketika lautan Merdeka Square di Kuala Lumpur dipenuhi kuning untuk tunjuk perasaan tiga hari itu. Pada bulan Ogos 2016, Mahkamah Rayuan membatalkan perintah Kementerian Dalam Negeri untuk melarang kemeja-T Bersih.

Palm oil propaganda-01

INVESTIGASI KE SEKOLAH UNTUK "PROPAGANDA ANTI-MINYAK KELAPA SAWIT"

PERHIMPUNAN

Pada bulan Julai 2019, sebuah sekolah antarabangsa di Kuala Lumpur ditegur oleh Menteri Perusahaan Utama Teresa Kok kerana mengadakan persembahan pelajar terhadap kesan negatif industri kelapa sawit. Menteri menjawab klip yang disiarkan di media sosial mengenai prestasi pelajar, yang merangkumi pelajar sekolah rendah yang berpakaian seperti orang utan memberikan persembahan mengenai isu-isu persekitaran di sekitar ladang kelapa sawit yang tidak berkelanjutan. Pemerintah mengumumkan akan melancarkan penyelidikan atas dugaan "kegiatan propaganda anti kelapa sawit," walaupun ini kemudian dijatuhkan setelah pentadbir sekolah menengah meminta maaf atas kejadian itu.

k-01 -arumugam

K ARUMUGAM 8 MAC (2007, 2013)

BUKU

Kementerian Dalam Negeri Malaysia pada tahun 2007 melarang buku "8 Mac" yang ditulis oleh pengarang Malaysia K. Arumugam. Buku ini mengisahkan pertembungan antara etnik Melayu Muslim dan etnik India semasa rusuhan di Kampung Medan pada tahun 2001. Buku itu dilarang di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, dengan alasan bahawa ia membahayakan keselamatan negara. Pada tahun 2013, Mahkamah Persekutuan membenarkan larangan asal.

breaking the silence-01

MEMECAHKAN KESUNYIAN

BUKU

Buku 2017 ini adalah kumpulan esei dan pendapat mengenai peranan Islam dalam demokrasi perlembagaan Malaysia. Itu dilarang walaupun pada hakikatnya ia menampilkan kata pengantar oleh mantan Perdana Menteri Abdullah Badawi. Penerbit buku itu, G25 adalah, kumpulan pekerja kanan awam yang sudah bersara yang kritis terhadap kepimpinan Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak. Larangan buku itu membawa kepada tuduhan intoleransi pemerintah terhadap kritikan. Larangan itu dicabut secara resmi pada bulan Desember 2019, setelah pengadilan tinggi memutuskan mendukung G25 dalam kes semakan kehakiman tujuh bulan sebelumnya.

where did i come from-01

"DARI MANA SAYA DATANG?" (2012)

BUKU

Pada tahun 2012, buku pendidikan seks Peter Mayle untuk kanak-kanak, "Dari mana saya datang?" dilarang sesuai dengan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan. Sesiapa yang disabitkan kerana mengedar dan menyebarkan buku itu boleh didenda hingga RM20,000 dan penjara hingga tiga tahun.

faisal tehrani-01

BUKU FAISAL TEHRANI

BUKU

Novel-novel Faisal Tehrani dilarang di bawah Seksyen 7 Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA), atas tuduhan bahawa ia mengandungi unsur-unsur Syiah Islam, yang dianggap "menyimpang" oleh pihak berkuasa Islam Malaysia. Buku-buku ini adalah: “Sebongkah Batu di Kuala Berang”, “Karbala”, “Tiga Kali Seminggu”, “Ingin Jadi Nasrallah”, “Perempuan Nan Bercinta”, “Sinema Spiritual: Dramaturgi dan Kritikan:”, dan “AKU___, MAKA AKU ADA! " Pada tahun 2018, Mahkamah Rayuan membatalkan perintah Kementerian Dalam Negeri yang melarang empat buah bukunya. Dalam penghakimannya, Hakim Zaleha mengatakan keempat-empat buku itu tidak boleh menimbulkan kekacauan awam atau menjadi ancaman kepada keselamatan. Namun, tidak jelas apakah status tujuh buku tersebut telah berubah di bawah kementerian dalam negeri.

ultraman-01

ULTRAMAN: KUASA ULTRA (2014)

BUKU

Pada tahun 2014, Malaysia melarang buku komik Ultraman kerana menggunakan perkataan "Allah" untuk menggambarkan wira aksi Jepun dalam kesilapan terjemahan. Kementerian Dalam Negeri mengatakan bahawa edisi bahasa Melayu "Ultraman: The Ultra Power" mengandungi unsur-unsur yang boleh merosakkan keselamatan awam dan moral masyarakat.

rebirth book

REBIRTH: REFORMASI, RESISTANCE, AND HOPE IN THE NEW MALAYSIA

BUKU

Kompilasi ini terdiri daripada rencana dari pelbagai penulis yang memberi pandangan mengenai perubahan kerajaan tahun 2018. Buku ini diterbit pada awal 2020 tanpa menarik perhatian, dan gambar pada kulit yang didakwa menghina jata negara sebenarnya berasaskan karya seni yang pernah dipamerkan pada tahun 2014 di sebuah galeri seni di Kuala Lumpur. Berikutan pertukaran kerajaan pada tahun 2020, buku ini tiba-tiba menjadi sasaran laporan polis oleh penyokong pentadbiran baru, menyebabkannya diharamkan dan dirampas manakala individu yang terlibat dalam penerbitan buku ini disiasat oleh polis.
(Tafsiran semula kulit buku)

lego-01

'LEGO BICYCLE' DAN 'LEGO ROBBER' OLEH ERNEST ZACHAREVIC

SENI VISUAL

Mural Ernest Zacharevic 2013 dari dua patung Lego di Johor Bahru, satu perompak dan yang lain membawa beg tangan berjenama, dilukis oleh majlis bandar raya yang tidak menggambarkan gambaran kadar jenayah tinggi di bandar ini menggembirakan.

pang khee & nisha ayub-01

PORTRAITS PANG KHEE TEIK DAN NISHA AYUB (2018)

SENI VISUAL

Memperingati 60 tahun kemerdekaan Malaysia Festival George Town 2018 termasuk pameran beberapa potret yang mewakili segudang rakyat Malaysia. Namun, gambaran kepelbagaian negara ini dihapuskan ketika pengarah festival itu "diarahkan" untuk menghapus dua potret oleh Menteri Hal Ehwal Islam, Mujahid Yusof Rawa. Dua potret itu menggambarkan Nisha Ayub, seorang aktivis transgender, dan Pang Khee Teik, pengasas beberapa organisasi hak gay. Menteri Mujahid kemudian menyatakan bahawa promosi budaya LGBTI tidak disokong di negaranya, dan dia menganjurkan "kebanggaan Malaysia, bukan kebanggaan gay."

zunar cartoon-01

KARTUN ZUNAR

SENI VISUAL

Sejak tahun 2009, buku kartun Zunar sering disita atau dilarang penjualan, pejabat dan pencetaknya diserbu dan kakitangannya diganggu. Kerajaan pimpinan UMNO sebelumnya telah melarang lima buku kartunnya dengan alasan bahawa ia "memudaratkan ketenteraman awam." Sehingga 2018, dia menghadapi sembilan tuduhan di bawah Akta Hasutan, dikenakan larangan perjalanan dan menghadapi hukuman penjara selama 43 tahun. Tuduhan hasutannya akhirnya dijatuhkan.

clown-01

FAHMI REZA KARIKATUR NAJIB

SENI VISUAL

Pada Februari 2018, kerana membuat skandal bekas Perdana Menteri Najib Razak dengan menggambarkan dia sebagai badut untuk menggambarkan bekas PM Najib Razak sebagai badut, Mahkamah Sesyen menjatuhkan hukuman penjara sebulan dan denda RM30,000 di bawah artis aktivis Fahmi Reza Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA). Karikatur yang dikongsi secara meluas, bagaimanapun, mendapat tawa terakhir ketika mantan PM itu diadili kerana rasuah dan hukuman Fahmi akhirnya dikurangkan menjadi denda RM10,000 oleh Mahkamah Tinggi pada November 2018. Malangnya untuk Fahmi dan kebebasan bersuara secara umum, keyakinannya tidak dibatalkan, dan undang-undang yang membataskan tetap ada di buku-buku. Setelah mengambil alih pemerintahan, Harapan melantik moratorium penggunaan undang-undang penindasan seperti Seksyen 233 CMA, tetapi sejak itu keputusan tersebut membalikkan keputusan tersebut.

FD-01

THE EDGE

MEDIA

Pada tahun 2015, ketika masyarakat mulai mempertanyakan skandal 1MDB, pemerintah menangguhkan izin penerbitan The Edge dan penerbitan saudaranya The Edge Financial Daily, yang mengungkap perincian dakwaan penyelewengan kewangan. Penangguhan penerbitan perniagaan terkemuka secara tiba-tiba bukan sahaja mempengaruhi penghidupan ratusan kakitangan, tetapi yang lebih penting lagi, menimbulkan kesan mengerikan di semua media yang berani membuat liputan mengenai skandal besar-besaran itu. The Edge kemudiannya mengajukan semakan kehakiman terhadap keputusan tersebut, akhirnya diberi pampasan RM500,000 untuk penangguhan itu, dan diizinkan untuk menyiarkan semula penerbitannya

sarawak report-01

SARAWAK REPORT

MEDIA

Laporan Sarawak bermula sebagai laman web pemberi maklumat yang mendedahkan bukti rasuah dalam kerajaan negeri Sarawak. Diasaskan oleh Clare Rewcastle-Brown dan berpusat di London, laman web ini akhirnya menumpukan perhatiannya kepada tuduhan yang semakin meningkat bahawa bekas Perdana Menteri Najib Razak menerima wang yang berkaitan dengan dana pelaburan 1MDB dalam akaun bank peribadinya. Pemerintah bertindak balas dengan menyekat akses ke Sarawak Report dan Medium.com, di mana laman web ini memuatkan beberapa artikelnya. Tidak sampai 2018, setelah perubahan pemerintahan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengumumkan bahawa mereka telah membuka blokir laman web ini.

insider-01

THE MALAYSIAN INSDER

MEDIA

Pada tahun 2016, The Malaysian Insider, sebuah laman web berita terkemuka di Malaysia, disekat oleh kerajaan berikutan liputan kritikal terhadap Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak. Dalam beberapa bulan, laman web bebas ditutup untuk selamanya. Editor Malaysian Insider Jahabar Sadiq menyatakan bahawa portal berita ditutup kerana "alasan komersial", kerana pemerintah selama berbulan-bulan menekan pengiklan untuk tidak meletakkan iklan di laman web. Pada gilirannya, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengeluarkan pernyataan yang menjelaskan bahawa pihaknya telah melanggar undang-undang di bawah CMA

yellow balloon-01

YELLOW BALLOONS

MEDIA

Sehari selepas demonstrasi Bersih 4 3 hari yang besar pada tahun 2015, penari dan artis Bilqis Hijjas mengeluarkan tujuh belon kuning yang mengandungi kata-kata seperti "demokrasi," "media bebas" dan "keadilan," dari tingkat atas sebuah pusat membeli-belah di mana Perdana Menteri Najib Razak dan isterinya menyaksikan persembahan. Atas tindakan protes yang sederhana ini, Bilqis akan menghabiskan tiga tahun berikutnya bertempur di mahkamah untuk membersihkan namanya — dia dibebaskan dua kali tetapi pemerintah bersikeras untuk mengajukan banding kedua-dua keputusan itu sebelum akhirnya menjatuhkan tuduhan pada 2018.

black metal-01

HEAVY METAL

MUZIK

Walaupun pemerintah melonggarkan sekatan untuk konsert rock luar pada tahun 1986, pihaknya terus melarang para pemain heavy metal. Menteri Kebudayaan ketika itu, Najib Razak menjenamakan genre itu sebagai "syaitan escapism". Dia dilaporkan mengatakan, "Kecepatan musik seperti itu juga membantu para pemuda melepaskan penghalang mereka dan melakukan hal-hal di luar norma dan adat Timur mereka. Akhirnya, para pemuda akan tunduk pada suara, menjadi histeris dan bertindak tanpa henti dan tidak rasional. "

kesha-01

KESHA

MUZIK

Satu hari sebelum penyanyi "Tik Tok" seharusnya tampil di Kuala Lumpu pada tahun 2013, pemerintah menolak penganjur izin untuk acara itu, kerana "sensitiviti budaya dan agama." Meskipun membuat perubahan pada penampilannya untuk menenangkan pihak berkuasa, pertunjukan Kesha tidak diizinkan untuk dilanjutkan.

paul's place-01

'THIS YEAR'S FINAL THREAT CONCERT', PAUL'S PLACE

MUZIK

Kegelisahan mengenai "black metal" terjadi di media pada tahun 2005, yang memaparkan kisah-kisah palsu tentang pemuda yang mengambil dadah, suka seks, pemuja iblis. Ini menyebabkan pertunjukan Malam Tahun Baru di tempat muzik bebas KL Paul Place diserbu oleh pegawai polis yang bertindak balas terhadap laporan mengenai perhimpunan logam hitam. Walaupun tidak ada kumpulan muzik yang menyajikan muzik genre itu, sekitar 380 peserta ditahan.

inul-01

INUL DARATISTA

MUZIK

"Ratu dangdut" Indonesia membuat pertunjukan habis terjual di Malaysia pada tahun 2005 dan 2007, tetapi kali ketiga bukanlah daya tarikan baginya. Setelah pihak berkuasa Islam Indonesia mengkritik gerakan tarian tanda dagangan Inul kerana terlalu menjanjikan, DBKL membatalkan persetujuan awalnya untuk pertunjukan itu.

kreator-01

KREATOR

MUZIK

Beberapa jam sebelum kumpulan muzik veteran Jerman Kreator hendak naik panggung di Kuala Lumpur, DBKL mendakwa lesen tempat itu telah tamat, memaksa pertunjukan itu dibatalkan. Namun, penganjur menyalahkan pihak berkuasa agama atas pembatalan tersebut. Menurut mereka, mereka pertama kali diberi peringatan lisan melalui telefon oleh seorang pegawai DBKL setelah ada aduan orang ramai mengenai apa yang didakwa digambarkan sebagai "pertunjukan black metal."

lamb of god-01

LAMB OF GOD

MUZIK

Sebulan selepas Metallica bermain di Stadium Merdeka yang sudah habis terjual, sesama metalheads Lamb of God, ditolak sambutan yang sama pada tahun 2017. JAKIM membantah kumpulan yang digambarkan sebagai kumpulan 'satanik' yang sesuai dengan kerohanian jahat dan anti-kesalehan walaupun oleh masyarakat Kristian. "

megadeth-01

MEGADETH

MUZIK

Pelopor Speed ​​Metal Megadeth dijadualkan untuk memainkan pertunjukan pertamanya di Malaysia pada tahun 2001, tetapi ia dibatalkan setelah penapis pemerintah tidak menyetujui gambar dan muzik kumpulan itu dan mengancam akan menangkap mereka jika mereka tampil. Berikutan kontroversi itu, muzik kumpulan ini juga dikeluarkan dari rak rak buku.

erykah badu-01

ERYKAH BADU

MUZIK

Dengan banyak langkah, penyanyi soul / R&B jarang dianggap sebagai pemain yang memprovokasi, tetapi setelah foto dirinya dengan kalimah Allah sementara tatu di wajahnya secara tidak sengaja diterbitkan oleh The Star, pemerintah melarang pertunjukan Badu 2012 untuk terus berjalan kerana seni tubuh adalah "penghinaan terhadap Islam dan pelanggaran yang sangat serius."

swimsuit-01

PAKAIAN SWIMSUIT DAN KLUB STRIP

LAIN-LAIN

Menteri Besar Selangor Harun Idris melarang pakaian renang pada pertandingan Miss Universe tahun ini, yang diadakan di Stadium Negara. Dia juga mengumumkan rencana untuk melarang klub strip, meskipun dia dengan cepat menjelaskan bahwa "kami tidak menentang artis dalam mengungkapkan pakaian yang melakukan tarian mereka di klub malam, kepada orang-orang ini, menari adalah seni."

gta-01

GRAND THEFT AUTO

LAIN-LAIN

Ketika keluar pada tahun 2013, ansuran kelima francais terkenal Rockstar Games mencetuskan kontroversi awam di hampir semua negara di mana ia dilancarkan. Walaupun tidak pernah dilarang secara rasmi di Malaysia, Grand Theft Auto membuatnya ke Parlimen ketika MP Reezal Merican Bin Naina Merican memanggil untuk permainan, dan yang lain suka, dilarang kerana unsur-unsur anti-Islam yang didakwa. Mantan timbalan menteri itu dikritik secara meluas ketika dia secara palsu mendakwa permainan itu dilarang di AS dan UK.

budaya kuning-01

"BUDAYA KUNING"

LAIN-LAIN

Pada tahun 1960-an, "budaya kuning" digunakan oleh penjaga moral untuk menggambarkan kegiatan yang dianggap mempunyai pengaruh yang merosakkan, seperti pertunjukan striptis (yang ditoleransi ketika itu), muzik rock 'n' roll dan hula hoop. Persatuan Shorthand Melayu yang kini tidak berfungsi adalah salah satu daripada banyak kumpulan yang memanggil pemerintah untuk mengambil tindakan terhadap budaya kuning, setelah tarian perut ditampilkan dalam perayaan Merdeka pada tahun 1962.

it gets better project-01

IA MENDAPAT PROJEK LEBIH BAIK

LAIN-LAIN

Projek video dalam talian 2010 yang dianjurkan oleh Seksualiti Merdeka menampilkan beberapa rakyat dan sekutu LGBT yang memberikan mesej positif kepada golongan muda LGBT. Salah satu video, "Saya Gay Saya Okay" yang memaparkan seorang lelaki Muslim Melayu gay, menerima lebih dari seribu komen, kebanyakannya komen dan ancaman kebencian terhadapnya.

Lihat Lagi

Sejarah

Penindasan
1948
Kerajaan kolonial mengisytiharkan keadaan darurat di Malaysia untuk membendung gerakan pro-kemerdekaan yang semakin meningkat. Akta Hasutan diperkenalkan untuk mengekang penentangan yang semakin meningkat terhadap pemerintahan Inggeris.
1960
Darurat Tanah Melayu berakhir, tetapi Ordinan Peraturan Darurat, yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan hingga satu tahun, dipertahankan melalui pengenalan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
1972
Akta Rahsia Rasmi diluluskan.
1975
Menteri Pendidikan Mahathir Mohamad mendesak pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, melarang penglibatan pelajar dalam parti politik dan kesatuan pekerja, dan kesatuan badan-badan pelajar.
1978
Anggota Parlimen Mark Koding didakwa (dan kemudian disabitkan) di bawah Akta Hasutan kerana berhujah di Parlimen bahawa sekolah vernakular tidak boleh dibenarkan.
1981
Kerajaan negeri Kelantan melarang mak yong, persembahan tarian tradisional, kerana apa yang dikatakannya adalah unsur-unsur yang tidak Islamik. Ia kemudian akan melarang seni tradisional lain termasuk menora, wayang kulit dan puteri utama dengan alasan yang sama.
1984
Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) diluluskan.
1987
Tindakan besar-besaran Operasi Lalang menyaksikan penangkapan lebih dari seratus ahli politik dan aktivis di bawah ISA, tetapi penutupan akhbar The Star, Sin Chew Jit Poh dan Watan akan meninggalkan kesan paling berpanjangan dan melemahkan kebebasan media selama beberapa dekad datang.
1992
Menteri Penerangan Tan Sri Mohamed Rahmat mengeluarkan arahan yang melarang pemain lelaki dengan rambut panjang untuk tampil di RTM, dan lagu-lagu mereka diputar di radio. Pencarian kumpulan rock pada mulanya menantang, tetapi akhirnya memotong rambut mereka.
1994
Pemimpin DAP Lim Guan Eng dijatuhkan hukuman penjara 18 bulan di bawah Akta Hasutan dan PPPA kerana risalah yang mengkritik kegagalan kerajaan untuk mendakwa pemimpin UMNO yang dituduh melakukan rogol berkanun.
1994
Filem Holocaust Schindler's List dilarang untuk ditayang.
1996
Projek Multimedia Super Corridor (MSC) dilancarkan, dan seiring dengannya, MSC Bill of Guarantees, yang tidak menjanjikan penapisan Internet.
1996
Aktivis Irene Fernandez ditangkap didakwa di bawah PPPA kerana "menerbitkan berita palsu secara jahat," setelah dia menerbitkan laporan mengenai perlakuan pekerja migran di pusat tahanan. Irene akhirnya akan dibebaskan pada tahun 2008, 13 tahun kemudian.
1998
Undang-undang Komunikasi dan Multimedia disahkan menjadi undang-undang. SKMM ditubuhkan. Seksyen 233 undang-undang akan sering digunakan untuk menyelidiki posting media sosial.
1998
Filem animasi The Prince of Egypt dilarang kerana "alasan agama dan moral" yang tidak ditentukan.
2001
Zoolander dilarang. Komedi itu melibatkan komplot untuk membunuh "Perdana Menteri Malaysia."
2002
Akta Penapisan Filem diluluskan.
2002
DBKL melarang produksi tempatan The Vagina Monologues, walaupun ia merupakan pertunjukan kedua.
2003
Polis menyerbu kedai media dalam talian Malaysiakini, melumpuhkan organisasi itu setelah merampas 19 komputernya. Pemuda UMNO membuat laporan polis mengenai surat pembaca yang membandingkannya dengan Ku Klux Klan.
2003
DBKL melarang persembahan oleh kumpulan satira politik Instant Café Theatre, The Bolehwood Awards Tahunan Pertama ke-2. Kemarahan masyarakat menyebabkan keputusan itu dibatalkan, tetapi DBKL juga membentuk sebuah jawatankuasa pemeriksaan skrip untuk persembahan teater masa depan.
2004
DBKL menafikan izin untuk mengadakan Hari Pemilihan Huzir Sulaiman melainkan ia mengeluarkan kata-kata tertentu, termasuk "Anwar Ibrahim," "Hidup Mahathir," dan uh, "Penjaga Farmasi." Para produser mematuhi tetapi dengan tidak sengaja menyisipkan glosari kata-kata asli dan penggantinya di luar teater.
2007
Blogger Jeff Ooi dan Ahirudin Attan disaman oleh New Straits Times setelah mereka mendakwa peniruan oleh editor kumpulan makalah tersebut dan menggambarkan makalah itu sebagai doktor berputar PM PM Abdullah Badawi ketika itu.
2009
Saluran TV satelit serantau Star World menyensor audio siaran upacara Oscar ketika seorang penerima anugerah mengucapkan kata-kata "gay" dan "lesbian."
2011
Seksualiti Merdeka, festival hak seksualiti tahunan yang diadakan sejak 2008, dilarang oleh polis "untuk menjaga ketenteraman awam." Penganjur tidak berjaya mencabar larangan itu di mahkamah.
2011
Akta Perhimpunan Aman diluluskan.
2012
Laman internet Malaysia menjadi "gelap" sebagai protes terhadap pengenalan Seksyen 114A Akta Keterangan.
2014
15 orang didakwa di bawah Akta Hasutan dan banyak lagi yang disiasat, salah satu yang tertinggi.
2015
Sehari sebelum perhimpunan Bersih keempat, pemerintah melarang "pakaian berwarna kuning yang bertuliskan 'Bersih 4", "tetapi orang-orang menantang dan perhimpunan itu menarik lebih dari 200,000 peserta.
2015
Akses ke laman web pemberi maklumat Sarawak Report telah disekat oleh MCMC setelah mendedahkan dokumen yang berkaitan dengan 1MDB. Blok itu kekal sehingga perubahan pemerintahan pada 2018.
2015
Mingguan perniagaan The Edge ditangguhkan selama tiga bulan kerana liputannya mengenai 1MDB, yang menurut pemerintah, "mengancam ketenteraman awam."
2015
Sejumlah stesen radio bicara BFM menerima ugutan bunuh menerusi video yang disiarkannya yang mengkritik pengenalan hudud, Kanun Keseksaan Islam, di Kelantan.
2016
MCMC menyerbu pejabat Malaysiakini atas sebuah video yang memaparkan pengkritik Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak
2016
MCMC menyekat outlet berita The Malaysian Insider, yang akhirnya menyebabkan kematiannya.
2017
Lena Hendry dari organisasi hak asasi manusia Pusat KOMAS didenda RM10,000 di bawah Akta Penapisan Filem kerana menayangkan No Fire Zone, sebuah dokumentari mengenai perang saudara di Sri Lanka.
2017
Anggota Pemuda UMNO menghancurkan karya seni dan menghadap kartunis Zunar di sebuah pameran di Pulau Pinang. Tetapi Zunar yang ditangkap di bawah Akta Hasutan.
2017
Dua karya kolektif seni Sabah Pangrok Sulap dikeluarkan dari pameran setelah ada keluhan bahawa kandungan politiknya terlalu provokatif.
2018
Beberapa bulan sebelum pilihan raya umum, pemerintah meluluskan undang-undang berita anti-palsu yang menurut seorang menteri akan memungkinkan tindakan diambil terhadap mereka yang menyebarkan berita buruk. Undang-undang tersebut akan dicabut pada tahun 2019 berikutan perubahan pemerintahan.
2018
Penganjur menurunkan potret dua aktivis LGBT yang menjadi sebahagian daripada pameran Festival George Town setelah mendapat arahan daripada seorang menteri.
2019
Setelah 28 tahun, pemerintah negeri Kelantan mencabut larangan mak yong, tetapi hanya jika persembahan itu mengikuti garis panduan "aduan syariah".
2019
Polis menyiasat penganjur Mac Wanita di Kuala Lumpur di bawah Akta Hasutan.
2019
Pemuda Pas mengadu tentang permainan Seks di George Town City, yang menyebabkan pengeluar menukar kata "seks" dalam tajuk menjadi "cinta." Ia kemudian dibatalkan pula.
2020
Ketua Editor Malaysiakini, Steven Gan, didakwa menghina mahkamah atas komen pembaca yang didakwa menghina badan kehakiman.
1948
1960
1972
1975
1978
1981
1984
1987
1992
1994
1994
1996
1996
1998
1998
2001
2002
2002
2003
2003
2004
2007
2009
2011
2011
2012
2014
2015
2015
2015
2015
2016
2016
2017
2017
2017
2018
2018
2019
2019
2019
2020

UNDANG-UNDANG YANG MENGEKANG
KEBEBASAN BERSUARA (BEREKSPRESI)
DI MALAYSIA
 

Akta Komunikasi
dan Multimedia (AKM)

Undang-undang tersebut sebahagian besarnya mengatur penggunaan jaringan komunikasi dan infrastruktur yang berkenaan, namun demikian Seksyen 233 telah menjadi undang-undang lazim untuk kepolisan kandungan di Internet. Undang-undang ini mendefinisikan kesalahan penggunaan kemudahan rangkaian yang merangkumi kandungan yang, “cabul, tidak senonoh, palsu, mengancam atau menyinggung perasaan…” Difikirkan bagaimana adalah mustahil untuk memantau sejumlah besar informasi di Internet, penggunaan undang-undang ini sememangnya bersifat selektif dan telah digunakan ke atas semua orang dari ahli politik pembangkang dan aktivis kepada pengguna media sosial harian.

Penalti: Denda hingga RM50,000 atau penjara satu tahun atau kedua-duanya sekali. Denda tambahan sebanyak RM1,000 sehari juga boleh dikenakan sekiranya kesalahan itu diteruskan setelah disabitkan kesalahan.

Kes terkenal: Artis-aktivis Fahmi Reza dijatuhkan hukuman penjara sebulan dan denda RM30,000 kerana posting karikatur badut bekas Perdana Menteri Najib Razak yang kini ikonik. Setelah membuat rayuan, denda tersebut dikurangkan menjadi RM10,000.

Akta Mesin Cetak &
Penerbitan (AMCP)

Pada era telefon pintar dan siaran langsung atau live streaming ini, AMCP kelihatan seperti suatu peninggalan zaman silam di mana kuasa kerajaan ke atas surat khabar sebagai alat yang berkesan untuk mengawal pendapat masyarakat digunaan. Mahupun demikian, undang-undang ini kekal digunapakai, mendedahkan media cetak kepada bahaya pencabutan lesen penerbitan mereka, yang seterusnya mendorong tapisan kendiri (self-censorship) kandungan penulisan atau berita.

Penalti: Hingga tiga tahun penjara atau denda hingga RM20,000, atau kedua-duanya sekali.

Kes terkenal: Meskipun biasanya digunakan untuk mengawalselia surat kabar, kerajaan telah menggunakan undang-undang ini untuk mengharamkan kemeja-T berwarna kuning dengan kata “Bersih” pada tahun 2015.

Akta Hasutan

Undang-undang ini yang sangat terkenal pada asalnya digunakan oleh pemerintah kolonial British pada tahun 1948 untuk membungkam penentangan terhadap pemerintahan mereka, namun sesudah lebih 60 tahun merdeka, undang-undang tersebut masih digunapakai sebagai alat untuk membendung penentangan dan perbezaan pendapat. Akta Hasutan tidak memerlukan bukti niat dan undang-undang juga memberi kuasa kepada polis untuk menangkap mana-mana orang tanpa waran.

Penalti: Bagi kesalahan pertama, denda hingga RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali, sementara kesalahan berikutnya boleh dihukum hingga lima tahun penjara. Sesiapa yang didapati memiliki penerbitan yang menghasut boleh dikenakan denda hingga RM2,000 atau penjara sehingga 18 bulan atau kedua-duanya sekali. Untuk kesalahan berikutnya, hukuman penjara hingga tiga tahun boleh dikenakan.

Kes terkenal: Zunar telah berkali-kali disiasat berikutan kartun politiknya tetapi tweet tindak balasnya terhadap keputusan bersalah dalam perbicaraan pemimpin pembangkang ketika itu, Anwar Ibrahim pada tahun 2015 adalah penyebab beliau didakwa dengan sembilan tuduhan hasutan, yang membawa hukuman penjara 43 tahun. Kes itu digugurkan pada 2018 selepas perubahan kerajaan.

Akta Penapisan Filem

Sepertimana AMCP, Akta Penapisan Filem juga peninggalan zaman dulu dalam era YouTube dan TikTok, namun ia tetap menjadi alat yang efektif untuk mengawalselia naratif dan budaya popular. Pementasan dan filem tempatan yang dipersembahkan secara terbuka tetap berada di bawah kawalan dan penyeliaan undang-undang ini, yang juga memberikan kuasa mutlak kepada Menteri Komunikasi untuk melantik anggota lembaga penapisan.

Penalti: Hingga tiga tahun penjara atau hingga RM30,000 atau kedua-duanya

Kes terkenal: Gara-gara menganjurkan siaran dokumentari tahun 2013 “No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka,” Lena Hendry didenda RM10,000 setelah melalui proses pengadilan selama lebih empat tahun.

lain-lain

Kanun keseksaan mendefinisikan kebanyakan kesalahan jenayah utama seperti pembunuhan dan rompakan bersenjata, tetapi Seksyen 298 dan 298A menganggap jenayah ucapan atau kritikan yang menyinggung mana-mana agama. Pentafsirannya yang luas menjadikan undang-undang itu mudah untuk disalahgunakan. Pada tahun 2015, seorang penyampai di outlet berita BFM disiasat atas sebuah video yang mengkritik cadangan pindaan undang-undang hudud di Kelantan, sementara Malaysiakini pula disiasat pada tahun 2012 gara-gara surat pembaca yang diterbitkannya.

Penalti: Hingga lima tahun penjara.

Kes terkenal: Pemuzik Namewee disiasat dan ditahan semalaman kerana video muzik Tahun Baru Cina 2018 beliau yang bertema “Like A Dog“, yang menampilkan para pelakon yang memakai topeng anjing menari di Putrajaya.

Dibentangkan sebagai reformasi demokratik oleh kerajaan pada tahun 2011, APA malah disambut dengan tunjuk perasaan, termasuk demonstrasi oleh Majlis Peguam dan keluar Parlimen oleh pembangkang. Undang-undang tersebut mengenakan sekatan yang besar terhadap protes jalanan dan hanya membenarkan perhimpunan di tempat-tempat yang ditentukan seperti stadium dan dewan orang ramai. Pemberitahuan 10 hari (kini dipinda kepada lima) terdahulu juga diperlukan.

Penalti: Denda sehingga RM10,000.

Kes terkenal: Pada ketika itu salah seorang anggota badan perundangan negeri Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad bukanlah orang pertama yang didakwa di bawah APA. Beliau didakwa dua kali di atas kesalahan yang sama iaitu menganjurkan protes besar-besaran selepas pilihan raya pada tahun 2013, “Blackout 505. ” Kerajaan mendakwa Nik Nazmi sekali lagi setelah Mahkamah Rayuan menyatakan seksyen undang-undang itu tidak berperlembagaan. Nik Azmi yang akhirnya didenda RM1,500, pada masa yang sama menyaman mantan Peguam Negara kerana “niat jahat.”

Walaupun ia merupakan undang-undang Malaysia yang berasal dari Britain, ARR hanya diguna pakai pada tahun 1972, lama setelah Malaysia merdeka. ARR telah digunakan untuk menyembunyikan segala-galanya dari statistik jenayah seks hingga arahan tetap Ketua Polis Negara, yang memperincikan bagaimana perkara-perkara seperti penangkapan dilakukan, perlakuan terhadap tahanan, juga bagaimana dan bila seorang polis boleh menggunakan senjatanya. Undang-undang ini juga memungkinkan penangkapan tanpa waran, dan mengalihkan beban bukti sebaliknya kepada tertuduh dan bukan pihak pendakwaan.

Penalti: Walaupun memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup untuk pengintipan, kebanyakan kesalahan di bawah ARR dihukum penjara hingga tujuh tahun.

Kes terkenal: Dari tahun 1997 hingga 2005, indeks pencemaran udara (IPU) diklasifikasikan di bawah ARR. Pada ketika negara menghadapi pelbagai krisis jerebu rentas sempadan, rakyat Malaysia tidak berhak mengetahui kualiti udara yang mereka hirup kerana kerajaan khuatir akan “menakutkan pelancong.”

Undang-undang 2012 ini mengkriminalisasi “aktiviti yang memudaratkan demokrasi parlimen”, namun ironiknya dalam beberapa tahun kebelakangan ini banyak digunakan untuk membendung kegiatan yang integral kepada demokrasi, seperti protes dan penentangan.

Hukuman: Penjara hingga 20 tahun.

Kes penting: Pada tahun 2015, 17 penunjuk perasaan, hampir kesemuanya pelajar, ditangkap dan disiasat di bawah undang-undang ini berikutan demonstrasi terhadap Perdana Menteri Najib Razak di luar Parlimen. “Memaksa seseorang meletak jawatan melalui demonstrasi jalanan adalah tidak sah,” kata polis.

“Menghalang pegawai kerajaan daripada melaksanakan tugas,” sangat luas definisinya sehinggakan undang-undang ini telah digunakan terhadap mereka yang tidak mematuhi arahan PKP (MCO) atau hanya kerana mempersoalkan tingkah laku pihak berkuasa. Sebagai contoh, pada tahun 2019, seorang lelaki yang berhadapan dengan pegawai majlis tempatan atas cara mereka memperlakukan seekor anjing liar dituduh di bawah undang-undang ini.

Denda: Hingga dua tahun penjara atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Kes penting: Peguam Siti Kasim didakwa berdasarkan undang-undang ini setelah beliau mencabar pihak berkuasa agama untuk mengemukakan waran semasa serbuan acara makan malam yang diadakan bertujuan mengutip dana untuk wanita transgender pada tahun 2016.

Sesiapa yang membuat, menerbitkan atau mengedarkan pernyataan, khabar angin atau laporan dengan niat untuk menyebabkan, atau yang mungkin menimbulkan ketakutan atau kebimbangan kepada orang ramai, atau ke mana-mana bahagian orang awam di mana boleh mengundang mana-mana orang untuk melakukan kesalahan.

Penalti: Hingga dua tahun penjara dan/atau denda yang jumlahnya tidak ditetapkan.

Kes terkenal: Menteri Ismail Sabri disiasat di bawah undang-undang ini pada tahun 2015 setelah beliau menyarankan orang Melayu memboikot peniaga Cina yang tidak menurunkan harga barang.

Sesiapa yang sengaja menghina, dan dengan demikian memprovokasi mana-mana orang, berniat atau mengetahui bahawa kemungkinan provokasi tersebut akan menyebabkan orang itu menggugat ketenteraman awam, atau melakukan kesalahan lain, akan dihukum penjara selama tempoh hingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali.

Penalti: Hingga dua tahun penjara dan/atau denda yang jumlahnya tidak ditetapkan.

Kes penting: Pelajar Wong Yan Ke didakwa di bawah undang-undang ini pada tahun 2019 setelah beliau memprotes seorang naib canselor Universiti Malaya kerana terlibat dalam Kongres Martabat Melayu.

Pengguna internet di Malaysia menjadi “gelap” sebagai protes ketika pentadbiran Najib memperkenalkan undang-undang ini, yang menganggap seseorang bertanggung jawab atas semua kandungan di laman web mereka, termasuk komen di blog atau laman media sosial. Beban pembuktian terletak pada tertuduh, yang harus membuktikan bahawa mereka tidak menerbitkan kandungan tersebut.

Penalti: Seksyen 114A bukan undang-undang hukuman, melainkan membenarkan anggapan dibuat dalam kes yang melibatkan kandungan dalam talian.

Kes terkenal: Pihak pendakwaan menyebut undang-undang ini dalam pertuduhan penghinaan mahkamah terhadap Malaysiakini pada tahun 2020, yang meletakkan tanggungjawab terhadap komen pembaca ke atas penerbit.

Tindakan administratif yang tidak jelas ini mendapat perhatian mendadak pada tahun 2020 ketika seorang menteri tanpa sengaja mendakwa agensi berita antarabangsa Al Jazeera melanggar undang-undang ini dengan melakukan penggambaran tanpa lesen, yang menurutnya berlaku juga untuk keluaran media sosial. Kerajaan kemudiannya memundurkan langkah, namun penggunaan undang-undang sewenang-wenangnya untuk membungkam kritikan tetap menjadi ancaman.

Penalti: Denda hingga RM50,000 dan/atau penjara sehingga dua tahun.

Kes penting: Belum ada

Undang-undang ini mengkriminalkan kata-kata atau tingkah laku yang kasar atau menghina, namun demikian undang-undang ini juga telah digunakan untuk menangani protes yang sah atau kritikan terhadap tokoh masyarakat.

Penalti: Denda sehingga RM100.

Kes terkenal: Gara-gara melepaskan belon kuning dengan kata-kata seperti “demokrasi” dan “keadilan” pada acara yang dihadiri oleh Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak, aktivis Bilqis Hijjas terpaksa mengharungi kes mahkamah selama tiga tahun sebelum pertukaran kerajaan menyebabkan pendakwaan berhenti daripada terus membuat rayuan yang berulang.

Walaupun undang-undang ini yang memungkinkan penahanan tanpa perbicaraan tanpa had, dimansuhkan pada tahun 2012, undang-undang ini tetap diterapkan dalam penggantinya, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas). AKDN (ISA) adalah lanjutan dari undang-undang era kolonial yang diperkenalkan pada tahun 1948, dan berperanan untuk menanamkan budaya takut (tidak berani) dan tapisan kendiri (self-censorship) di kalangan rakyat Malaysia.

Penalti: Individu boleh ditahan tanpa perbicaraan sehingga dua tahun, tetapi ini boleh diperbaharui kepada suatu tempoh masa yang tidak pasti.

Kes terkenal: Shamsudin Bin Sulaiman, yang didakwa sebagai anggota kumpulan militan, ditahan di penjara selama lebih lapan tahun di bawah AKDN (ISA) sebelum beliau dibebaskan pada tahun 2010. Beliau tidak pernah diadili di mahkamah.

Pengganti untuk ISA dinyatakan sebagai perlu untuk kesalahan yang berkaitan dengan keganasan, tetapi juga digunakan untuk menentang lawan politik, terutamanya ketua Bersih ketika itu, Maria Chin, yang ditutup matanya dan ditahan di lokasi yang tidak didedahkan.

Hukuman: Sepertimana halnya ISA, ia memungkinkan penahanan tanpa perbicaraan, dan memberi kuasa kepada polis untuk menahan suspek tanpa komunikasi selama 48 jam pertama, menolak akses kepada peguam dan ahli keluarga. Polis boleh memperpanjangkan penahanan sehingga 28 hari.

Kes penting: Setelah mereka membuat laporan polis yang menuduh berlaku kesalahan dalam 1MDB, bekas pemimpin UMNO, Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya, Matthias Chang ditangkap di bawah SOSMA pada 2016. Mahkamah bagaimanapun akhirnya menolak penggunaan undang-undang tersebut kerana berpendapat tuduhan mensabotaj institusi kewangan adalah kesalahan yang tidak tertakluk di bawah SOSMA.

TANGGUNGJAWAB  KERAJAAN

Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan: Kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan

10. (1) Tertakluk kepada Klausa (2), (3) dan (4) —

(a) tiap-tiap warganegara berhak kepada kebebasan bercakap dan bersuara;

(b) semua warganegara berhak untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata;

(c) semua warganegara berhak untuk membentuk persatuan.

Rakyat Malaysia dijamin hak untuk kebebasan bersuara, kebebasan berhimpun dan kebebasan berpersatuan di bawah perlembagaan negara, undang-undang tertinggi negara. Namun, pelbagai undang-undang yang menafikan rakyat Malaysia hak asasi ini terus wujud dalam buku undang-undang kita, dan kerajaan terus menggunakannya untuk membungkam suara kita dan menciptakan suasana ketakutan.

(Teks lengkap Perlembagaan Persekutuan di sini)

UNDANG-UNDANG HAK ASASI MANUSIA ANTARABANGSA

Artikel 19 dari Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat:

Perkara 19.

“Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan.”

Artikel 19 Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik

1. Setiap orang berhak untuk mengeluarkan pendapat tanpa campur tangan.
2. Setiap orang mempunyai hak untuk kebebasan bersuara; hak ini merangkumi kebebasan untuk mencari, menerima dan menyampaikan maklumat dan idea dari semua jenis, tanpa mengira sempadan, sama ada secara lisan, bertulis atau cetak, dalam bentuk seni, atau melalui media lain pilihannya.
3. Pelaksanaan hak yang diperuntukkan dalam perenggan 2 artikel ini membawa tugas dan tanggungjawab khusus. Oleh itu, ia boleh dikenakan sekatan-sekatan tertentu, tetapi hanya boleh seperti yang diperuntukkan oleh hukum dan perlu:
(a) Untuk menghormati hak atau reputasi orang lain;
(b) Untuk melindungi keselamatan negara atau ketenteraman awam (ordre public), atau kesihatan awam atau moral.

Deklarasi Hak Asasi Manusia ASEAN

Tidak ada badan hak asasi manusia serantau yang ditubuhkan untuk Asia. Namun, sepuluh negara Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) secara rasmi menubuhkan Suruhanjaya Antara Kerajaan mengenai Hak Asasi Manusia (AICHR) ASEAN pada 23 Oktober 2009, semasa Sidang Kemuncak ASEAN ke-15. Kumpulan ini juga mengambil daripada Deklarasi Hak Asasi Manusia, yang menjamin kebebasan bersuara seperti berikut:

23. Setiap orang mempunyai hak untuk bebas menyatakan pendapat dan bersuara, termasuk bebas mempertahankan pendapat tanpa gangguan dan mencari, menerima dan menyebarkan maklumat, sama ada secara lisan, bertulis atau melalui apa-apa medium pilihannya.”

CADANGAN ​​AMNESTY INTERNATIONAL MALAYSIA

·      Memansuhkan Akta Hasutan 1948 dan memansuhkan atau meminda undang-undang lain yang sewenang-wenangnya membataskan hak kebebasan bersuara, termasuk Akta Komunikasi dan Multimedia dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan; untuk memastikan bahawa undang-undang adalah seiring dan sepadan dengan standard hak asasi manusia antarabangsa;

·      Mengesahkan dan menerapkan undang-undang, dasar dan amalan Perjanjian Antarabangsa Mengenai Hak Sivil dan Politik dan perjanjian hak asasi manusia lain secepat mungkin.

·      Mengkaji atau meminda Undang-Undang Perhimpunan Aman, Kanun Keseksaan, dan undang-undang lain yang terlalu ketat untuk membolehkan tunjuk perasaan damai tanpa sekatan sewenang-wenangnya;

·     Memudahkan pelaksanaan hak untuk berhimpun secara aman kepada semua orang di Malaysia, tanpa diskriminasi.

KAJIAN KES

SEMUA
ANCAMAN BLACK METAL
NEGARAKUKU
KARIKATUR BADUT
PENAPISAN LGBT
black metal-01

ANCAMAN BLACK METAL

Ia bermula pada tahun 2001, dengan laporan media sensasional mengenai peminat muda muzik black metal di Malaysia yang melakukan ritual syaitan seperti meminum darah kambing, merobek Al-Quran dan memakai kemeja-T dengan simbol-simbol gaib. Sebagai tindak balas, pihak berkuasa memulakan tindakan penguatkuasaan dan memperkenalkan keputusan kebijakan yang sewenang-wenangnya membatasi kebebasan bersuara dan menapis budaya belia. Selama bertahun-tahun, "black metal" menjadi alasan bagi pihak berkuasa untuk memerangi orang muda, kadang-kadang untuk cara mereka berpakaian atau untuk menikmati jenis muzik tertentu. Di Kedah, pemerintah dengan bangga menahan sekitar 700 remaja, kebanyakannya pelajar. Banyak yang dicari secara teliti untuk memeriksa tatu, salib yang dipakai terbalik atau tanda-tanda lain yang disebut "Black Metal", istilah umum untuk semua tingkah laku anti-penubuhan. Muzik oleh artis tertentu dilarang masuk ke kedai sementara stesen radio diperintahkan untuk memainkan muzik heavy metal. Tayangan oleh pemuzik bebas tempatan menjadi sasaran serangan, sementara artis asing kini diminta untuk menyerahkan video persembahan mereka sebagai sebahagian daripada permohonan izin mereka.

Pada malam Hari Tahun Baru 2006, polis menyerbu tempat muzik bebas Kuala Lumpur, Paul's Place di mana beberapa kumpulan dijadualkan membuat persembahan. Hampir 400 peminat muzik ditangkap, ditahan semalaman dan menjalani ujian dadah. Keesokan harinya, peminat muzik menganjurkan tindak balas terhadap penangkapan tersebut. Bersama dengan pengacara hak asasi manusia dan NGO, sebuah sidang media diadakan untuk menghilangkan peristiwa versi polis, yang diulang oleh media milik negara. Pemilik Paul Millot kemudian didakwa dengan beberapa kesalahan pelesenan tetapi mereka dibatalkan setelah mahkamah memutuskan bahawa polis telah melampaui bidang kuasa dalam serbuan itu. Hari ini black metal tidak lagi berada di radar pemerintah, tetapi genre tersebut terus mendapat reaksi pihak berkuasa agama. Pada tahun 2019, Majlis Gereja-gereja Malaysia berjaya meminta pemerintah menghentikan konsert oleh band black metal Singapura, Devouror.

negarakuku_02

NEGARAKUKU

Ketika Wee Meng Chee, seorang pelajar Malaysia di Taiwan, merilis video ini di YouTube pada tahun 2007, mengubah lagu kebangsaan menjadi komentar rap mengenai politik negara itu, dia melancarkan reaksi marah di rumah, termasuk ancaman keganasan dan panggilan kepadanya untuk dilucutkan kewarganegaraannya. Video itu dibahas di Kabinet, di Parlimen dan di media, untuk membuka perdebatan mengenai kebebasan bersuara di negara ini. Perbincangan itu berlangsung tidak lama, namun ketika Menteri Dalam Negeri mengeluarkan perintah lelucon pada semua media arus perdana dari melaporkan masalah tersebut. Wee akhirnya meminta maaf atas video tersebut dan mengeluarkannya dari YouTube, dan sementara polis menyiasatnya di bawah Akta Hasutan, dia tidak pernah didakwa.

Mengikuti Negarakuku, Wee terus menegaskan haknya untuk kebebasan bersuara. Filem Nasi Lemak 2.0 pada tahun 2011 telah disetujui untuk ditayangkan dan menjadi hit di box office, tetapi Utusan Malaysia harian berbahasa Melayu yang berpengaruh mengatakan filem itu menghina Islam dan bangsa Melayu. Pada tahun 2018 Wee ditangkap dan ditahan selama empat hari untuk video muziknya "Like A Dog", yang menampilkan penari memakai topeng anjing di Putrajaya. Filemnya pada tahun 2019, Banglasia, pada awalnya ditembak pada tahun 2013 tetapi Lembaga Penapisan Filem membantah 31 adegan, termasuk penggambaran bersimpati terhadap orang-orang LGBT di Malaysia. Penapis juga mengatakan bahawa filem itu mengejek pasukan keselamatan negara dan secara efektif melarangnya. Setelah membuat banyak rayuan dan bersetuju untuk memotong dan menembak semula tujuh babak, versi baru filem ini dibuka di pawagam di seluruh Malaysia. Walaupun terdapat banyak siasatan dan penangkapan, Wee tidak pernah didakwa kerana melanggar undang-undang.

clown-01

KARIKATUR BADUT

Simbol mempunyai kekuatan, dan satira boleh menjadi alat yang sangat berkesan untuk memprotes. Artis dan aktivis Fahmi Reza menggunakan kedua-duanya dalam karikatur Perdana Menteri Najib Razak pada tahun 2016, yang menggambarkan perdana menteri sebagai badut yang menakutkan. Gambar itu segera dikongsi dalam talian, dan pada bulan Julai dia didakwa di bawah Seksyen 233A Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA), kerana "menyakiti perasaan orang lain." Artis itu ditangkap sekali lagi di bawah Akta Hasutan kerana menjual kemeja-T yang menampilkan gambar badut Najib, tetapi polis tidak mengejar tuduhan setelah menyoal siasat Fahmi. Sebagai tindak balas, Fahmi mengajukan tuntutan hukum terhadap konstitusionalitas CMA dalam usahanya untuk menolak tuduhan terhadapnya. Dia meminta sokongan orang ramai untuk dana pertahanan sahnya dan berjaya mengumpulkan lebih dari RM30,000 yang dikumpulkan dalam masa kurang dari 24 jam.

Pada tahun 2017, Fahmi diberi izin oleh Mahkamah Tinggi untuk mengajukan tantangan hukum terhadap konstitusionalitas CMA dalam usahanya untuk membatalkan tuduhan terhadapnya. Bagaimanapun, Mahkamah Persekutuan kemudiannya menolak tawaran yang membenarkan kes terhadap Fahmi diteruskan di Mahkamah Sesyen, yang pada Februari 2018 mendapati dia bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara sebulan dan denda RM30,000. Berikutan rayuan, Mahkamah Tinggi mengganti hukuman tersebut, mengetepikan hukuman penjara dan mengurangkan denda kepada RM10,000. Namun, di sebalik perubahan pemerintahan dan penyingkiran Najib dari kekuasaan, para jaksa yang bertanggung jawab atas kes itu terus mengajukan banding ke Mahkamah Rayuan untuk mendapatkan hukuman yang lebih ketat. Berikutan protes orang ramai, langkah rayuan ditolak, tetapi Fahmi tetap bersalah kerana melanggar CMA.

seksualiti merdeka-01

PENAPISAN LGBT

Ketika tindakan keras terhadap "black metal" mulai mereda pada akhir tahun 2000-an, pihak berkuasa mengalihkan tumpuan mereka kepada masyarakat LGBT. Walaupun diadakan dua kali tanpa insiden, pihak polis secara tidak sengaja melarang ansuran ketiga dari festival Seksualiti Merdeka tahunan, yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada tahun 2011. Festival hak seksualiti tahunan itu menampilkan program ceramah, bengkel, pertunjukan teater dan muzik dan tayangan filem, tetapi polis melihatnya sebagai "kegiatan penyimpangan yang dapat menghancurkan kebebasan beragama, mewujudkan ketidakharmonian, permusuhan dan mengganggu ketenteraman awam." Usaha untuk mencabar keputusan polis untuk melarang Seksualiti Merdeka di mahkamah tidak berhasil. Pada tahun 2013, Mahkamah Rayuan membenarkan keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya yang mengatakan bahawa polis bertindak secara sah dalam menghentikan peristiwa tersebut. Polis berpendapat bahawa undang-undang di Malaysia tidak mengiktiraf kegiatan penyimpangan yang boleh merosakkan amalan kebebasan beragama; mewujudkan ketidakharmonian, permusuhan dan mengganggu ketenteraman awam; dan mengancam keselamatan negara.

Berikutan larangan Seksualiti Merdeka, kumpulan pemerintah dan konservatif mula aktif menyasarkan komuniti LGBT dan menyekat kebebasan bersuara. Konsert yang dirancang oleh Lady Gaga dibatalkan setelah pemerintah membantah liriknya yang pro-LGBT dalam "Born This Way", walaupun protes oleh Pemuda Pas tidak dapat menghalang dua konsert Elton John untuk diteruskan pada tahun 2011 dan 2012. Siri video YouTube bertujuan untuk memberi harapan kepada orang-orang gay Malaysia, yang berjudul "Ia Akan Lebih Baik," malah dibanjiri dengan komen negatif. Khususnya, sebuah video di mana seorang lelaki Muslim Melayu gay mengatakan, "Saya gay, saya baik-baik saja," menerima ancaman ganas dan membunuh. Penapis juga mula mengedit kandungan yang dianggap mesra LGBT, amalan yang berterusan hingga kini. Pada tahun 2010, Lembaga Penapisan Filem mengumumkan garis panduan yang memungkinkan penggambaran watak LGBT di layar selama mereka "bertobat" atau mati. Pada tahun 2017, penayangan filem Vietnam bertema LGBT "Lost in Paradise" di Pulau Pinang dihentikan oleh Kementerian Dalam Negeri. Pada tahun yang sama, sensor berusaha untuk mengelakkan Disney's Beauty and the Beast ditayangkan di pawagam kerana "adegan gay", tetapi kritikan orang ramai menyebabkan filem itu disetujui tanpa dipotong. Pada tahun 2018, pemerintah meminta penghapusan potret aktivis LGBT Pang Khee Teik dan Nisha Ayub dari pameran, mempertahankan keputusannya kerana, "LGBT masih tidak dapat diterima dan tidak dapat dipromosikan."

Lihat Lagi

VIDEO

GUNAKAN KUASAANDA